Reseblogg 06

Nu ska vi se lite olika ställen från 2-a världskriget.

Vi körde till Point du Hoc. Höga klippor vid ett brus från Atlantens  vilda vågor. Toppen ligger 30 meter över havet. Här tänkte de landstiga och klättra upp längs klipporna, med rep och krokar. Tyskarna stod där uppe, längs kanten med sina kanoner. Faktiskt inte sååå många döda  ca. 130st.

 Sen körde vi till Omaha Beach.  Ca. 5,6 km. lång. Där landsteg de i dimma, som gjorde det svårt, även de höga vågorna som är typiska för Atlanten. Kanonerna dödade många, många. De som inte dog i båtarna, dog på väg upp till stranden, där inget skydd, fanns. Hela denna strand och vatten, färgades RÖD av blod, från dessa unga soldater.  Över 3000 st. dog.  Fruktansvärt, att tänka på, när  vi stod där i tystnaden på stranden.

 Nästa ställe var The American graves, krigskyrkogården som ligger vid Omaha Beach. Där ligger ca 10.000st. begravda.Vi gick där en timme i tystnad. Man tycker det är så fruktansvärt, medelåldern var 16år på de döda soldaterna.

 The Battry at Longres-sur-mer, som ligger mellan Omaha och Gold. Här sköt de med kanonerna mot skeppen där ute i havet. Det var en del av Tysklands Atlantic wall.

 Vi körde till camp. Portland och vilade upp oss.

Nästa dag, ställde vi in GPS-en och fortsatte. Ja,utan den hade vi haft svårt att hitta, överallt.

 Arromanches: Ni ska tro här var vackert, trots det hemska som hände under kriget. Här la de ut jättestora cement-block i havet, för att kunna få iland tusentals bilar, kanoner och stridsvagnar. De lurade tyskarna, som låg i bakhåll, längre upp, då de trodde att de skulle komma rakt över från Dover.

Ja, vi hittade en camping ute på landet. Vi somnade tidigt, av allt vi hade varit med om.

 Nu vill jag visa Pegasus bron, vid andra sidan bron, ligger ett litet cafe. Det var det första huset…som blev befriat i Frankrike, så det är härligt att få se det.

Efter detta var vi nöjda och körde hemåt……

Kommentera här: