rese-blogg 2011

 Idag kör vi mot Oradour, en stad som förstördes av Hitlers elitförband 1944

Allt började en vacker sommardag, den 10-e juni. Då en av tysklands elitstyrkor, utan anledning, ett infall bara, beslöt sig för att förinta staden. De var 150st. Waffen SS soldater. De gick in med sina vapen och tvingade ihop alla människor som var där. Alla 642st. bad för sina liv, men inget hjälpte.....Detta blev den värsta krigsförbrytelsen som begicks av tyskarna.

Männen sköts i benen, så de inte kunde springa, sedan brändes de. Vissa fick stå och gräva långa djupa hål, sen hoppa ner där och bli skjutna....Men 5st. lyckades överleva, vittnade sedan i domstol.

Det var värre för kvinnor och barn. 245st kvinnor och 207 snyftande små barn, där många låg i barnvagnar.De tvingades in i kyrkan, där de först sköt ner i barnvagnarna, sen sköts de äldre barnen och sist kvinnorna.

( jag såg kulhålen inne i kyrkan, där jag stod)

Men även här lyckades en 47-årig mormor fly...hon gömde sig bakom huvudaltaret, smög till sig en stege och klättrade upp till ett fönster. Det brann i kyrkan, då de brännde kropparna. Hon hoppade 9m. ner, Trots hon var skjuten 4ggr i benen och en gång i axeln, kunde hon krypa och gömma sig i grönsakslandet. Där hittades hon efter ett dygn. Det tog 1år innan hon blev återställd. Då vittnade, även hon i domstol. Ropen av döende hördes 2km. bort.

Ja, här var kusligt att gå, men vi ångrar inte att vi besökte denna plats. Det är ett minne för livet, något vi aldrig glömmer. Efter en lång dag här körde vi vidare längs Loire-dalen, sen hem. Ni vet det vanliga:  Wienersnitzel, nya ljumma frallor, orkideerna och sist Border....båten och Ärenprisstigen ¤ i Åhus. .......

 

 
 
 
 

Kommentera här: